Veelgestelde vragen
Ik wil mijn motorrijbewijs halen, maar hoe gaat dat in z'n werk? Kan letterlijk iedereen zijn of haar motorrijbewijs halen? Laten we het even uitsplitsen in de precieze voorwaarden.

Vanaf welke leeftijd kan ik mijn motorrijbewijs halen?
Hier maken we onderscheid in vier verschillende categoriën. Vanaf 18 jaar, vanaf 20 jaar, vanaf 21 jaar en vanaf 24 jaar. De leeftijd waarop je je motorrijbewijs kunt halen, hangt af van de categorie motor waarvoor je wilt rijlessen en examen doen. Hieronder splitsen we de verschillende startleeftijden uit per categorie:
Vanaf 18 jaar: A1 rijbewijs
Je kunt je motorrijbewijs halen vanaf 18 jaar. Dit is de wettelijke minimumleeftijd om te beginnen met motorrijlessen en het examen af te leggen. Je lest en legt je examen dan af op een A1 motor. Dit is de lichtste categorie motor. Na het behalen van je A1 rijbewijs mag je rijden op motoren tot 125cc en met een maximaal vermogen van 11 kW (ongeveer 15 pk).
Vanaf 20 jaar: A2 rijbewijs
Ben je 20 jaar of ouder, dan kun je beginnen met het A2 rijbewijs. Dit is de middelste categorie motor. Je mag dan rijden op motoren tot 400cc en met een maximaal vermogen van 35 kW (ongeveer 47 pk). Om het A2 rijbewijs te halen, moet je eerst een theorie-examen doen en praktijklessen volgen.
Vanaf 21 jaar: A rijbewijs met code 80
Ben je 21 jaar of ouder, dan kun je het A rijbewijs halen met code 80. Dit betekent dat je een motor mag rijden met een maximaal vermogen van 25 kW (ongeveer 34 pk). Je moet hiervoor ook een theorie-examen doen en praktijklessen volgen. Na het behalen van dit rijbewijs mag je alleen rijden op motoren die voldoen aan deze beperking. Na twee jaar gaat je rijbewijs automatisch over naar een volledig A rijbewijs zonder beperking, mits je geen ernstige verkeersovertredingen hebt begaan in die periode.
Vanaf 24 jaar: A rijbewijs zonder beperking
Ben je 24 jaar of ouder, dan kun je het A rijbewijs halen zonder enige beperking. Dit betekent dat je alle soorten motoren mag rijden, ongeacht hun vermogen of cilinderinhoud. Je moet hiervoor ook een theorie-examen doen en praktijklessen volgen. Na het behalen van dit rijbewijs ben je volledig bevoegd om op elke motor te rijden.
Hoeveel examens moet ik doen?
Uiteindelijk doe je in elk geval drie examens: theorie-examen, je voertuigbeheersing (AVB) examen en je verkeersdeelneming (AVD) examen. Het theorie-examen kun je zelf oefenen en plannen bij het CBR. Voor de overige twee volg je lessen en stem je samen met de rijschool af wanneer je examens zijn; deze worden geboekt door de rijschool. Meer weten over de examens? Lees meer over:
Kan ik direct beginnen met motorrijlessen?
Of je direct kunt beginnen met motorrijlessen hangt ervan af of je in het bezit bent van een autorijbewijs. Heb je die al? Die kun je nog dezelfde dag beginnen met lessen. Je kunt je theorie-examen voor de motor tijdens het lessen halen. Houd er wel rekening mee dat je geen AVD-examen kunt plannen zonder je theorie gehaald te hebben.
Heb je (nog) geen autorijbewijs? Dan moet je eerst, om de weg op te mogen tijdens het lessen, eerst je theorie-examen voor de motor hebben gehaald. Dat is belangrijk, want zo ben je goed voorbereid op de verkeersregels en -situaties die je tijdens het motorrijden kunt tegenkomen.
Is ervaring met een motor, schakelbrommer of scooter nodig?
Nee, ervaring met een (cross)motor, schakelbrommer of scooter is niet nodig om te beginnen met motorrijlessen. Iedereen kan leren motorrijden, ongeacht eerdere ervaring. De instructeur begeleidt je stap voor stap en zorgt ervoor dat je de vaardigheden en kennis opdoet die nodig zijn om veilig en zelfverzekerd te rijden. Je allereerste les begint met de basics, zoals hoe stap je eigenlijk op een motor, hoe werkt de bediening en waar zijn alle knopjes voor. Alles wordt je rustig stap voor stap uitgelegd en aangeleerd, zodat je met vertrouwen de weg op kunt.
Ik mag met lessen beginnen, wat nu?
Allereerst begint het met het juiste gevoel bij een rijschool en instructeur. Kom gerust een keer langs om kennis te maken en voor je zelf te besluiten of je met ons verder wilt. Is het gevoel goed? Hartstikke fijn, dan kunnen we ter plekke een proefles plannen óf direct een lespakket samenstellen dat bij jou past. Heb je twijfels? Als je wilt plannen we een vrijblijvende proefles om de twijfels weg te nemen of we houden het lekker bij een bakkie koffie. Hoe dan ook geen probleem! Het blijft een persoonlijke keuze en we willen dat jij je er goed bij voelt. Uiteindelijk is de instructeur waar jij voor kiest degene met wie je samen het pad bewandeld naar jouw droom: je motorrijbewijs halen!
Moet ikzelf nog dingen regelen?
Ja, als we beginnen met de praktijklessen moet je zelf nog een aantal dingen regelen:
- Gezondheidsverklaring: Je moet een gezondheidsverklaring invullen bij het CBR. Hierin geef je aan of je voldoet aan de medische eisen om te motorrijden. Hier zijn kosten aan verbonden. Lees meer over (in het Nederlands) de gezondheidsverklaring op de CBR website.
- Theorie-examen: Je moet of je nou wel of niet je autorijbewijs al hebt je theorie-examen voor de motor halen. Dit examen test je kennis van verkeersregels en -situaties specifiek voor motorrijders. Je kunt je hiervoor inschrijven via de CBR website. Wij kunnen je hierbij helpen met een uitgebreid lespakket en oefenmateriaal.
- Rijschool machtigen: Je moet ons machtigen zodat we examens voor je aan kunnen vragen bij het CBR. Meer weten over hoe je ons hiervoor machtigt? Lees dan (in het Nederlands) hoe je ons kunt machtigen .
Moet ik zelf ook al een helm en motorkleding hebben?
Nee, het is in principe niet nodig om zelf al een helm of motorkleding te hebben. Bij ons zijn diverse maten helmen en motorkleding beschikbaar die je gratis tijdens de lessen en examens kunt lenen. Het is echter wel verplicht tijdens alle lessen en examens om een goedgekeurde helm en volledige motorkleding te dragen. Dat wil zeggen, een helm, motorjas, motorbroek en motorhandschoenen. Wat schoeisel betreft dien je in elk geval zélf voor stevige enkelbedekkende schoenen te zorgen en deze te dragen, maar de voorkeur gaat uit naar motorrijlaarzen. Mocht je een afwijkende maat hebben bijvoorbeeld een grote helm of speciale motorkleding, dan raden we aan om zelf een helm en motorkleding aan te schaffen. Kom bij twijfel gerust langs om te passen en te kijken wat er voor jou het beste past.
Lessen geboekt, maar het regent keihard, gaat de les door?
Ja, de lessen gaan gewoon door, ook als het regent. Motorrijden in de regen is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Sterker nog, zo leer je nog veel beter en sneller hoe je veilig kunt rijden onder verschillende weersomstandigheden. Natuurlijk houden we rekening met de veiligheid en passen we de lessen aan als het weer echt te slecht is om te rijden. Dit is bijvoorbeeld bij extreme ijzel, sneeuw of zeer harde storm. Maar over het algemeen proberen we zoveel mogelijk door te gaan, zodat je goed voorbereid bent op alle omstandigheden die je tijdens het motorrijden kunt tegenkomen. En zeg nou zelf, wil je de allereerste keer door een mega stortbui liever op je eigen (toekomstige) prachtmotor rijden of op de lesmotor van ons? ;-)
Ik kan alleen 's avonds of in het weekend lessen, is dat mogelijk?
Ja, dat is mogelijk! We begrijpen dat je druk bent met werk, school of andere verplichtingen. Normaal gesproken zijn de lessen alleen overdag tijdens de reguliere uren, maar als het jou echt niet lukt weten we daar altijd wel een mouw aan te passen.
Jaren geleden heb ik al mijn motorrijbewijs gehaald, maar ik heb al honderd jaar niet meer gereden, kan ik nog lessen?
Ja, dat kan zeker! We bieden ook opfriscursussen aan voor mensen die al een motorrijbewijs hebben, maar al een tijdje niet meer hebben gereden. Deze cursussen zijn speciaal ontworpen om je vaardigheden en zelfvertrouwen weer op te frissen, zodat je veilig en comfortabel de weg op kunt. Kijk hier voor onze opfriscursus of neem contact met ons op om direct een opfriscursus te plannen.
Zin gekregen om te beginnen met motorrijlessen? Dat snappen we helemaal!! Neem contact op en vraag direct een proefles aan of kom langs voor een kennismaking!